Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A VIZELÉSRŐL

 

 

A vizelésről

 

Akár vizelésnek mondjátok, akár hugyozásnak, mindenképpen pisilni fogtok. Erről a témáról inkább illetlenül szoktak beszélni az emberek. Most érezzük magunkat például egy orvosi rendelőben, ahol úgy közelítik meg, mint egy fogfájást, vagyis testünk bajainak egyikét. Nem csak arra a több mint száz emberre gondolok, akik szívből köszönték, hogy szóba álltam velük ilyesmiről beszélgetni, mivel úgy érezték, hogy nagyot segítettem bajukon, hanem azokra is akiket ezúttal előre inthetek, hogy a jövőben ne legyenek áldozatai tudatlanságuknak. Hisz csak egy nagyon egyszerű, érthető viselkedési követelményről van szó. Kicsit kitérek beszélgetni, nehogy azt higgye valaki, hogy valamelyik szakirodalomra támaszkodom.

Második osztályos koromban, a valamikori zárda, vagyis a régi iskola udvarán volt egy alacsony építmény, amelyet úgy hívtak, hogy „fiúk vécéje”. Fala mellett betonvályú volt, melybe pisiltünk úgy, hogy vagy a falra ment a vizelet, vagy a vályúba. Mindkét esetben visszafröcsögött nem a csak a pisilő gyerekre, hanem azokra is, akik mellette pisiltek.

Szoktunk versenyezni, ki tud legmagasabbra pisilni. Ekkor nem csak a lábunkra fröcsögött, hanem a fejünkre is. Ezt fontos volt megjegyezni, mivel van neki, ahogy majd megtudjuk, egészségügyi kihatása.

Húsz éves koromban volt szerencsém több nyugdíjkorú, nagyon nagy szaktudású iparművész társaságában dolgozni az Iparművészeti Vállalatnál Brünnben. Reggelente ittam a hideg sört, a hideg tejet, ettem a hideg joghurtot. Ezek csak csóválták a fejüket, milyen balga vagyok. Mondogatták: „Gyerek, ennek lesz böjtje. Idősebb korodban majd mindez téged megbosszul. Értsd meg, hogy a nyugdíjas kor egyik jele, hogy már nem úgy pisil mint valamikor.” Csak mosolyogtam – milyen viccesek.

Fogalmam sincs, milyen okból, orvoshoz kellett mennem, elpanaszkodni, hogy éget a vizeletem, hogy itt fáj, meg ott fáj.

Meg lettem röntgenezve, és a hatvan év körüli szakorvosom szóba eredt velem. Sokat szeretett beszélgetni, mint más orvosok is akkor, mivel valahogy tudtak akkor beszélgetni nem csak mint pácienssel, hanem mint emberrel is, miközben saját magukról is mondtak valamit.

Tanácsaiból néhányat szeretnék most is tovább adni, hisz aranyat érnek. Gyereknek szólított.

Ide figyelj, gyerek, ha minden tavasszal és ősszel kidugdosod lábaidat a dunyha alól, minden évben nálam fogsz kikötni. Az ember nem a kezétől, hanem a lábától fázik föl.

Igyál sok vizet, hogy legyen sok vizeleted, mivel a vizelettel mennek ki testünkből a kártevők.

Ha vizelned kell, menj mindjárt, ne halasztgasd. A visszatartott vizelet gyorsan poshad a húgyhólyagban, miközben a baktériumok tenyésztőjévé válik, és több fajta gyulladás, fertőzés okozója lesz. Aztán ne csodálkozz azon sem, ha a veséid is megbetegednek.

Ha már megvan a baj, ne igyál alkoholt. Vigyázz!!! (És ekkor égnek emelte a kezét.)A leggyengébb alkohol is alkohol. Ne igyál alkoholt.

A húgyhólyag egy érzékeny hely. Azt nekem nem csak tablettákkal belülről, hanem kívülről is kell gyógyítani. Kúpokat kell raknod a fenekedbe ez miatt. Próbáld ne használni, nehezen gyógyulsz meg. A kúpokat nem minden orvos írja elő.

Még miért kell mindjárt pisilni, ha érzed a szükséget?

Képzeld el, hogy egy kanna vizet kell elvinni néhány lépésnyi távolságra. Érzed, hogy könnyedén elviszed. De próbáld azt a kanna vizet órák hosszát tartani a kezedben. Elfáradnak a kezed izmai és kiesik a kanna a kezedből. A húgyhólyag körüli izmok ugyanúgy viselkednek. Ha sokszor és sokáig visszatartod a vizeletedet, azok az izmok elfáradnak, meglazulnak, működésképtelenekké válnak és majd mindig bepisilsz. Nem lesz friss erejű izom ott, ami visszatartaná a vizeletet.“

Ezek után azt mondtam, hogy minden intést betartok, és megmutatom orvosomnak, hogy oda már soha nem fog kelleni betenni a lábamat. Ez sikerült. Érdekes, majdnem mindenki, akiknek tovább adtam ezeket a tanácsokat, ígéretet adtak, hogy minden tanácsot be fognak tartani és hittek, hogy elmúlnak bajaik.

Röviden a tapasztalatokból.

Lányom a Tesko áruházban dolgozott. Többször beszámolt szomorú esetekről, mikor a tulajdonos nem engedte a kasszánál dolgozókat vizelni menni, ezért aztán hamar pelenkázni kellett magukat a harminc vagy negyven éves nőknek. Egyszerűen csak azt vették észre, hogy valami melegíti a feneküket.

Állítólag a XVI. Benedek pápa már egy-két hónapos korában nagyon figyelmes tudott lenni, csak még nem értett meg mindent. Még beszélni sem tudott. Hamar észrevette, hogy a pisi melegít, ezért ő direkt odapisilt egy helyre, ahova gyorsan rá is ülhetett, hogy jó melege legyen a fenekecskéjének. Ezt a testvére mesélte.

Láttam az albérletem ablakából húsz éves koromban egy négy éves kislányt, aki szeretett takarítani. Kiment a balkonra, ahova odaláttam. Ott kipisilte magát, és játszott tovább, hogy ő az anyuka, aki szépen föltörli azt. Eléggé sikeresen csinálta többször naponta.

Egy ismerős anya elmondta, hogy néhány hónapos gyermeke megtanult az éjjelibe pisilni. Éjjel közepén is kérte, sírva, ordítva, visszatartva a vizeletet, hogy pisilni akar. Az anyósa azt tanácsolta, hogy hagyja csak, majd elcsitul. Inkább aludjon gondtalanul. Igen ám, de a kicsi még öt éves korában is bepisilt, mivel fölmondták a húgyhólyag izmai a szolgálatot.

Az autógyárak futószalagainál ugyanúgy, mint az áruházakban a kasszáknál, igyekszenek kényszeríteni az embereket, hogy ne menjenek el a futószalagtól szükségüket végezni. Ki tudja, hányan fizettek rá.

Elmondhatom, hogy nagyon kevesen vannak, akik idős korban nem érzik az izmok lankadását. Ez érvényes a húgyhólyagot körülvevő izmokra is, ezért már az ember nem úgy pisil, mint valamikor. Például a második osztályos.

Néha tovább tart a kiürülés. De láttam sok olyan embert is – főleg a kocsmák és vasútállomások vécéin – mikor az illetőnek még csurgott a vizelete, de ő azt nem érezte, ezért már idő előtt bekapcsolta a nadrágot, miközben végighugyozta magát kívülről, belülről.

Szerintem mindezeket meg lehet előzni, ha értelmesen pisil az ember. Remélem, valakin segítettem.